Yaşam

Tüylü Dostlarımız Kediler Neden Kutulara Girmeyi Seviyor?

Gerek sokak kedilerinde gerekse evcil kedinizde olsun, kedilerin kutulara girmekten hoşlandığını fark etmişsinizdir. Boş kutu gördüğünde içine girmeye bayılan şirin dostlarımızın bunu neden yaptığına gelin bir bakalım.

Kaynak: https://animals.howstuffworks.com/pet…

Kedilerin boş kutu gördükleri anda içine girmeden duramadıklarını kesinlikle şahitlik fark etmişsinizdir.

Bir kediyle yaşayan herkes bunu kesinlikle yaşamıştır. Bu bir kutu olmak zorunda da değil; kediler kare biçimindeki rastgele bir şeyin üstüne oturma eğilimi gösteriyor. Bir kağıt kesimi, dizüstü bilgisayar yahut dikdörtgen formundaki rastgele bir şey, kedilerin kutuya girme içgüdüsünü harekete geçiriyor. Hatta 2017’de Twitter’da #CatSquare hashtaginde beşerler yere bir kare bantlıyor ve akabinde da bu karenin üzerine uzanan ya da oturan kedilerini paylaşıyordu. Bu durum da kedilerin kare cisimlere oturma eğilimini kanıtlıyordu. Bu hashtagden yola çıkarak araştırmacılar kedilerin neden kareyi tercih ettiğini yakından incelemek istediler.

Kedilerin konutlarında daha rahat inceleneceği düşünüldüğü için laboratuvar yerine kediler meskenlerinde gözlemlendi.

Bilişsel etolog Gabriella Smith, kedi sahiplerinden kedilerinin bantla oluşturdukları karelere oturup oturmadığını görüntüyle paylaşmalarını istedi. Böylelikle bu araştırma, vatandaşların dahil edildiği birinci kedi bilişselliği araştırması olmuş oldu.

Smith deneyi, insanların altı gün boyunca kedi bilgilerini toplayabileceği halde tasarladı.

Katılımcılara çıktı alabilmesi için görselde gördüğünüz şablonlar verildi. Gördüğünüz üzere modüller birleştirildiğinde çizilmemiş olsa da ortada bir kare oluşuyor. Bu kareye ise ‘Kanisza karesi’ deniyor. Yani beynimiz bir nevi kendisi noktaları birleştiriyor. Beyaz kağıtları dışarı bakacak biçimde koyduğumuzda ise rastgele bir biçim oluşmuyor. Biz bunu görebiliyoruz da, pekala kediler bunu görebiliyor mu?

Smith’in asıl merak ettiği soru, kedilerin görünürde bir kare olmasa da tekrar de bu biçimlerin ortasına oturup oturmayacağıydı.

Kedilerin dikkati dağılmaması ya da tesir altında kalmaması için iştirakçilere kedileriyle irtibata girmemeleri ve göz teması kurmamaları için gözlük takmaları söylendi. Kediler odaya girdikten sonra kayda alınmaya başladı ve yaklaşık 5 dakikalık bir görüntü çekildi. Alışılmış ki her kedi hallerin ortasına oturmadı. Birtakımı biçimlerin etrafında dolandı, birtakımı ise haller ile hiç ilgilenmedi. Kedi en azından 3 saniye halin üstünde oturduğunda orada bir kare gördüğü varsayıldı. Bu deneme 6 gün boyunca yapıldı.

Kediler bantla oluşturulan kareler kadar Kanizsa karesini de tercih etti.

twitter.com

500 kedinin katıldığı bu testte, sadece 30 kedi sahibi bu deneyi 6 gün boyunca sürdürebildi. Kedilerden 9’u daima olarak biçimlere oturmayı tercih etti. Bu 9 kedi olağan kareye 9 kez, Kanizsa karesine 7 sefer ve kareye benzemeyen hale ise 1 sefer oturdu.

Sonuç olarak, kediler de bizim gördüğümüzü görüyor ve orada bir kare olduğunu biliyorlar.

Bu kareye oturmalarının nedenin ise kedilerin kapalı bir alanda saklandıklarında hissettiklerine misal bir güvenlik ve emniyet hissi vermesi olduğu düşünülüyor.

Utrecht Üniversitesi araştırmacılarının bu bahisteki bulguları da tıpkı tarafta; kediler karton kutuda sakinleşiyor ve inançta hissediyor.

Hollandalı bir hayvan barınağı 19 kediyi başka yerlere koydu ve her birine içine girebileceği bir kutu kapalı verildi. Kutuya giren kedilerin gerilim düzeyinin değerli ölçüde azaldığı bulundu. Gizlenmek aslında kedi cinsinin çevresel değişiklikler ve gerilim yaşatan faktörlerle başa çıkmak için uyguladığı davranışsal bir stratejidir. Görünüşe nazaran kediler tıpkı vakitte sorunlarıyla yüzleşmektense kaçmayı tercih ediyorlar, bu da bu çeşit anti-sosyal davranışlarını açıklıyor. Yani örneğin mahallede bir kediyle hengame ederlerse tehlike geçene kadar saklanmayı tercih edebilirler.

Sadece kutular ya da çizilen karelerin içine girmiyorlar tabi…

Kedilerinin etrafına bu biçimde bir daire çizen internet kullanıcıları kedilerinin bu daireyi terk etmeyi reddettiklerini söylüyor. Kimileri kedilerin bu halkanın korunması gerektiğini düşündükleri bir bölge olduğunu düşündükleri için içine oturduklarını tez ederken, uzmanlar bölgenin inançlı olup olmadığını denetim ettiklerini söylüyor. Sonuç olarak, tüylü dostlarımız inançlı hissedebilecekleri bir yer arıyor üzere görünüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Türkiyenin En iyi Hizmeti Sunan Hizmet Ofisi Firmaları Bulmak ücretsiz ve kolaydır Yenikent Evden Eve Nakliyat
Başa dön tuşu