Ekonomi

Gaziantep’te yeşil zeytin tezgaha indi

Türkiye’de önemli bir zeytin üretimine sahip olan Gaziantep’te yeni mahsul yerli sofralık yeşil zeytin tezgahlarda satılmaya başlandı. Tezgahlarda 20-25 TL ortasında satılan sofralık yeşil zeytin ağır ilgi görüyor.

Gaziantep’te kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi yeşil zeytin tezgahlarda yerini aldı. Bu yıl kuraklık yüzünden zeytin rekoltesinin düşük olacağı iddia edilirken, eser azlığı ve girdi maliyetlerinden ötürü zeytinin fiyatı evvelki yıllara nazaran yükseldi. Geçen sene 14-15 liradan satılan yeşil zeytin, bu yıl 20-25 TL ortasında fiyatla sofralarda yerini alıyor. İriliğine, lezzetine, kalitesine ve cinsine nazaran zeytinlerin kilosu 20 liradan başlayıp 25 liraya kadar çıkıyor. Vatandaşların artan fiyatlara karşın zeytine ilgisi satıcıları mutlu ediyor.

“Yeşil zeytin talep ediyorlar”

Sezonun sıcak geçmesi ve yağışların da olmamasının zeytini etkilediğine vurgu yapan 25 yıllık zeytin satıcısı Hasan Cerezçi, “Zeytinlerin fiyatı 14-15 ortasıydı, bu sene 20-25 TL ortasında. Bu sene eserler az, kurak geçti. Ağaçta hepsi kaldı. Onun için zeytin yeşil olarak yok, siyah olarak gelecek yağa dönüşecek. Yeşil zeytin şu anda az. Yeşil talep ediyorlar. Bütçesine nazaran alıyor beşerler. Gazianteplilerin en sevdiği şey esasen yeşil zeytin. Bölgenin insanı salatasını, piyazını yapar. Sofrada kesinlikle bulunur. Çoklukla bizim Nizip, Kilis ve Hatay yöresinden oluşuyor. En çok bizim Nizip yöresinden gelir zeytinlerimiz, yağ oranı bakımından kuvvetli olduğu ve lezzetli olduğundan orayı tercih ederiz. Gaziantep kendi zeytinini üretiyor kendi tüketiyor, dışarıya vermiyor. Şu anda ticaret yapmıyor, ticaret Eğe Bölgesi’nde yapılıyor” tabirlerini kullandı.

Bölgede belluti, eğriburun (tatayn), halhalı, çelebi, hamza çelebi, hırhalı çelebi, hursuki, iri yuvarlak, kalem bezi, mavi, melkabazı, tespih çelebi, yağ çelebi, yağlık çelebi, yağlık sarı zeytin, yuvarlak çelebi, yuvarlak halhalı, yün çelebi zoncuk çeşitleri satılıyor. Tezgahlarda yerini alan birinci hasat zeytinler, bu yıl vatandaşlardan ağır talep görüyor. – GAZİANTEP

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Türkiyenin En iyi Hizmeti Sunan Hizmet Ofisi Firmaları Bulmak ücretsiz ve kolaydır Yenikent Evden Eve Nakliyat
Başa dön tuşu